Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πετρελαιοκηλίδα στο Θερμαϊκό

Μάθαμε την ύπαρξή της… τυχαία, όπως και ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κανένας δεν καθαρίζει το Θερμαϊκό…
Αποκαλυπτικό αποδείχτηκε το επεισόδιο ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου, που είχε ως αποτέλεσμα να πνιχτούν στο πετρέλαιο 13 μαυροβουτηχτάρια, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το επεισόδιο υποβαθμίστηκε αρχικά από τις λιμενικές αρχές, οι οποίες για τους… τύπους εξέδωσαν μια ανακοίνωση ενός συμβάντος ρύπανσης, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα ήταν ήσσονος σημασίας.
Η δήθεν ενημέρωση αφορούσε στην εκδήλωση του επεισοδίου που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2011. Τρεις μέρες μετά, τα μέλη του Σωματείου «Δράση για την Αγρια Ζωή» ανακαλύπτουν, έπειτα από ενημέρωση πολιτών ότι 
13 θαλασσοπούλια έχουν καλυφθεί από πετρέλαιο, πίσσα ή άλλες ουσίες και έχουν βγει στην περιοχή του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης. Οι φιλότιμες προσπάθειες των μελών του Σωματείου δεν ήταν ικανές για να σώσουν τα πουλιά.
Το ήξεραν…
Όπως εξήγησαν τα μέλη του Σωματείου, τα πουλιά είχαν καλυφθεί από πετρελαιοειδή, το φτέρωμά τους καταστράφηκε, έπαθαν υποθερμία στο νερό και αναζήτησαν καταφύγιο στη στεριά. Οι εθελοντές τα καθάρισαν, τα φρόντισαν, τα ζέσταναν για να επανέλθουν από την υποθερμία, απομάκρυναν όλες τις τοξικές ουσίες από το στομάχι τους, όμως το ένα μετά το άλλο έχασαν τη ζωή τους, καθώς είχαν καταπιεί πετρέλαιο.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε αμέσως, δηλώνοντας ότι ήξερε για το περιστατικό της διαρροής πετρελαιοειδών στον κόλπο, σημειώνοντας πως ερευνά για τον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης.
Όταν το θέμα πήρε έκταση στον τοπικό Τύπο, αποκαλύφθηκε πως το Λιμεναρχείο όχι μόνο είχε καταλάβει την έκταση της ρύπανσης, αλλά επί τρεις μέρες είχε κινητοποιήσει τον εσωτερικό μηχανισμό του για να περιορίσει τη διασπορά της. Η διαρροή, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στη νησίδα των αγωγών των εταιριών πετρελαίου, όπου δένουν τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο, όχι όμως από αγωγούς εταιριών. Η πηγή ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί το Λιμεναρχείο και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αποκαλυφθεί ο ρυπαντής μόλις προσδιοριστεί από τις αναλύσεις η ακριβής σύσταση των πετρελαιοειδών.
Σκάφη προσπάθησαν να εγκλωβίσουν την κηλίδα, με τη χρήση και υδατοφραγμάτων, αλλά μια ποσότητα διέρρευσε. Ενα μέρος των ποσοτήτων που σκορπίστηκαν στο Θερμαϊκό συλλέχθηκε από τα σκάφη του Λιμενικού και μετά φύσηξε…
Το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής υποστηρίζει ότι «κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης διενεργεί προανάκριση σχετικά με περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από ελαφρά πετρελαιοειδή, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου. Παράλληλα, το προσωπικό και τα επιχειρησιακά μέσα της τοπικής λιμενικής αρχής διενήργησαν καταπολέμηση της ρύπανσης με χρήση αντιρρυπαντικών μέσων, της μεθόδου της μηχανικής ανάδευσης καθώς και με τη συμβολή της φυσικής βιοδιασπώμενης διαδικασίας, με θετικά αποτελέσματα, επαναφέροντας την κατάσταση της θάλασσας στην πρότερη φυσιολογική της μορφή. Από το εν λόγω περιστατικό δεν παρατηρήθηκε ρύπανση σε ακτές, περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος για λουόμενους και θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού χαρακτηρισμένες ως ''Natura'' και ''Ramsar''».
Εν κρυπτώ…
Και μέσα σε όλα αυτά αποκαλύφθηκε ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τα πλοία που ήταν επιφορτισμένα με τον καθαρισμό του κόλπου δεν καθαρίζουν, επειδή η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης δεν ανανέωσε τη σύμβαση που έληξε και πως αυτό αναμένεται να γίνει (εφόσον εγκριθούν τα απαιτούμενα κονδύλια) από το… νέο έτος.
Το πλοιάριο του Δήμου Θεσσαλονίκης επίσης ήταν παροπλισμένο από το Σεπτέμβριο και το συμπέρασμα είναι πως αν δε γίνει ένα τραγικό περιστατικό για να αποκαλυφθεί η γύμνια των αρμοδίων, κανένας δε θα πάρει χαμπάρι και κανένας δε θα ενημερώσει τους πολίτες ότι είναι απροστάτευτοι και οι ίδιοι και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Ευτυχώς, έστω και τη… δωδεκάτη ώρα κινητοποιήθηκε η αρμόδια Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, που σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δρομολογεί την εγκατάσταση πλωτού εργαστηρίου για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών του όρμου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μετρητικούς σταθμούς που θα τοποθετηθούν σε πέντε σημεία της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Το Πλωτό Εργαστήριο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2012, θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και κατά συνέπεια άμεσης επέμβασης σε επεισόδια ρύπανσης. «Ετοιμοπόλεμο» είναι πλέον και το αντιρρυπαντικό πλοιάριο «Ποσειδώνας», αλλά περιμένει τις εγκρίσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για να ξαναρχίσει τους καθαρισμούς στο παραλιακό μέτωπο.

Δημήτρης Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: