Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η απάντηση της φύσης



Απάντηση στην περιβαλλοντική αλητεία διαφόρων, που μπροστά στο συμφέρον τους δε διστάζουν να ασελγήσουν πάνω στην περιουσία όλων μας, στην κληρονομιά και τη ζωή μας, δίνει η ίδια η φύση.
Τα προβλήματα στο Εθνικό Πάρκο Αξιού είναι γνωστά στους περισσότερους, καθώς το όργιο των αυθαιρεσιών (όπως και στις περισσότερες προστατευόμενες περιοχές) συνεχίζεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Μια χαραμάδα ελπίδας είναι πιθανώς το πρόστιμο (1.500 ευρώ) που επιβλήθηκε σε εταιρία διαχείρισης αποβλήτων, για «μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων». Το πρόστιμο επιβλήθηκε για τη μεταφορά αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, αλλά δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της γραπτής ειδοποίησης και συγκατάθεσης…
Σε μεταναστευτική περίοδο όμως όλα αυτά φαντάζουν ήσσονος σημασίας. Το Καλοχώρι είναι παραδεισένιο, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το μετατρέψουν σε κόλαση. Ηδη φέτος καταγράφηκε ένα είδος σπάνιο για την Ελλάδα, το χειμωνοβουτηχτάρι, το οποίο ζει στις βόρειες χώρες, αλλά και το κεφαλούδι, ένα σπάνιο είδος πάπιας που παρατηρείται συνήθως στους υγροτόπους της Βιστωνίδας.
Σύμφωνα με τον τοπικό Φορέα Διαχείρισης, «το κεφαλούδι είναι μια πάπια με ασυνήθιστη εμφάνιση και από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με παγκόσμιο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 15.000 άτομα. Οι παρατηρήσεις έγιναν από τους: Χρήστο Βλάχο, Χάρη Κουρουζίδη, Οδυσσέα Τζημούλη, Μπέινα Τσιβιτζέλη».
Επίσης, στο παράκτιο τμήμα Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού παρατηρήθηκαν ακόμη: δύο λαμπροβούτια, δύο κηλιδοβούτια, δύο θαλασσοπρίστες και ένα κοκκινοβουτηχτάρι, ενώ στο έλος της Νέας Αγαθούπολης καταγράφηκαν τέσσερις ασπρομέτωπες χήνες, επίσης σπάνιες για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Στην καρδιά της μεταναστευτικής περιόδου μπορεί κάποιος να συναντήσει σε όλο το Εθνικό Πάρκο δεκάδες αρπακτικά. Οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης μέτρησαν 57 γερακίνες και 26 καλαμόκιρκους. Στις εκβολές του Γαλλικού και το Δέλτα του Αξιού καταγράφηκαν 874 φοινικόπτερα, 70 βουβόκυκνοι και 133 αργυροπελεκάνοι. Την τιμητική τους έχουν οι βαρβάρες που έφτασαν τις 1.000! Άλλες πάπιες κατά την τελευταία καταγραφή του Νοεμβρίου: 350 πρασινοκέφαλες, περίπου 300 χουλιαρόπαπιες και εκατοντάδες ψαλίδες.
Ο παράδεισος είναι πολύ κοντά μας, αλλά πρέπει εμείς να πάμε σ’ αυτόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: