Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Πολιτικό κουσκούς

Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε εορταστική συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. «Για το PSI, δε θέλουμε να ενταχθούν τα νέα ομόλογα στο αγγλικό δίκαιο. Η ένταξη στο αγγλικό δίκαιο σημαίνει έμμεση υποθήκευση δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές και ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία στο μέλλον για επιπλέον "κούρεμα". Οι τράπεζες ζητούν 
επιτόκιο 7% - 8% εμείς πρέπει να ζητήσουμε 4%. Όσες πληροφορίες βγαίνουν αμφίβολης αξίας και δεν γνωρίζουμε τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από την ελλιπή ενημέρωση», επισήμανε. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο PSI θα πρέπει να βρούμε χρήματα από την ΕΕ για να καλύψουμε τη διαφορά που περιμέναμε από το PSI, τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Υπογράμμισε δε ότι «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους όρους. Ποιος θα το κάνει; Η κυβέρνηση Παπαδήμου; Δεν έχει ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση». Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι δηλώσεις και για τα αντίποινα που μίλησε ο Γιλμάζ. Και για τον Εφραίμ, τόνισε ότι «συγκρατούμενοι με τον ηγούμενο Εφραίμ θα έπρεπε να είναι και πολιτικά στελέχη. Δυστυχώς, το άκαιρο σίριαλ με τη σύλληψη του Εφραίμ τις μέρες των Χριστουγέννων έδωσε την ευκαιρία στους εμπόρους της ορθοδοξίας και τους εθνολαϊκιστές να κάνουν και πάλι πολιτικές κολοτούμπες». Οσον αφορά στις επερχόμενες διεργασίες του Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων, ο Μ. Τρεμόπουλος δηλώνει ότι θα είναι παρών και θα προσπαθήσει να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις του, ώστε το κόμμα να εισέλθει δυναμικά στην επικείμενη εκλογική μάχη, με υπεύθυνο πρόσωπο και με απαντήσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που άλλωστε θα δώσουν και το εισιτήριο για την είσοδο των Οικολόγων Πρασίνων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.




Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά


Κίνδυνο διατρέχει η τοπική οικονομία στα ελληνικά νησιά από την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Σε ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισημαίνει τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους νησιώτες και τονίζει ότι ειδικά για τα νησιά, με τα μοναδικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, χρειάζεται επιτέλους ένα συνεκτικό σχέδιο που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, θα στηρίξει την τοπική και εθνική οικονομία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνική συνοχή. «Οι νησιώτες βρίσκονται αβοήθητοι στο μάτι του κυκλώνα, αντιμετωπίζοντας την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση ταυτόχρονα με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, οι οποίες αναγνωρίζονται στο άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβώνας», τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος. Ως τώρα, ως ελάχιστο δείγμα στήριξης των νησιωτών, σε όλα τα νησιά των περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, εφαρμόζονται συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών όμως προσανατολίζεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου καθώς και όλων των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, χωρίς να έχει γίνει καμιά συστηματική μελέτη που να σταθμίζει τις συνέπειες αυτών των μέτρων στην τοπική οικονομία, την απασχόληση, τον τουρισμό, την κοινωνική συνοχή.


Το μέλλον των περιφερειακών αεροδρομίων

Σημαντικές επισημάνσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλου, σχετικά με το μέλλον των περιφερειακών αεροδρομίων και τις εναέριες υπηρεσίες εντός του χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχονται σε σχέδιο γνωμοδότησης της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι δεν είναι αναγκαία η κατασκευή περισσότερων αεροδρομίων, παρά μόνον σε υπερβολικά απομακρυσμένες περιοχές όπου η σύνδεση με την ενδοχώρα είναι προβληματική. Επιπλέον, τα αεροδρόμια θα πρέπει να έχουν πολύ καλή σύνδεση με τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς κι εδώ τονίζουμε τη σημασία των συνδυασμένων μεταφορών», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής. 


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012 - 2014
Κρίσιμη τοποθέτηση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογίας Αλληλεγγύης», ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος στο Περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί ένα εργαλείο που προσανατολίζεται περισσότερο στην εφαρμογή, προάγει την συμμετοχή διαφόρων εταίρων κατά την διαδικασία σχεδιασμού, δίνει έμφαση στην κατανόηση των παραγόντων (θετικών και αρνητικών) που επηρεάζουν μια τοπική κοινωνία στο ευρύτερο περιβάλλον της, ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να ικανοποιήσει τους αντικειμενικούς στόχους με βάση το όραμα και την αποστολή που έχει προκαθοριστεί», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος. Απέδωσε τα εύσημα στο γεγονός ότι η σύνταξη του σχεδιασμού έγινε από τις ίδιες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας κι όχι από «εξωτερικούς συνεργάτες», όμως καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε η απαιτούμενη διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να κατατεθούν χρήσιμες και κρίσιμες απόψεις για ένα τόσο σπουδαίο σχέδιο για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας και τις προοπτικές ανάπτυξής της. «Το επιχειρησιακό σχέδιο μοιάζει να γίνεται ερήμην της βαθύτερης κρίσης που έχει περάσει η χώρα από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό που ουσιαστικά βρίσκεται σε κρίση είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και άρα και της Περιφέρειας. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την περιφέρεια σαν κέντρο των Βαλκανίων και αγνοεί το ρόλο της Αθήνας και των εν δυνάμει ανταγωνιστικών σχέσεων ακόμα και σε σχέση με το προνομιακό υποτίθεται πεδίο των γειτονικών Βαλκανικών χωρών. Σε διεθνές επίπεδο αγνοεί την παρουσία εξαιρετικά ανταγωνιστικών πόλων όπως π.χ. της Κωνσταντινούπολης και της δυναμικής που αναπτύσσει στα υπόλοιπα Βαλκάνια ως πόλος ανάπτυξης 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Δε σχετίζεται δηλαδή με την ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε. Ο Μ. Τρεμόπουλος συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα τέτοιο επιχειρησιακό σχέδιο που ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ένα αξιόπιστο και καλά στοχευμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση είναι αναξιόπιστο, επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος, εξαντλείται σε γενικόλογους στόχους για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της αειφόρου ανάπτυξης, της κοινωνικής ανάπτυξης, της πολιτιστικής ανάπτυξης κτλ , και θέτει σαν πρώτη προτεραιότητα τα συνεχιζόμενα έργα, που έρχονται από ένα πολύ διαφορετικό παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: