Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Επιχείρηση «τσουβάλιασμα»…


«Λάσπη» στους Οικολόγους Πράσινους για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια ισοπέδωσης όλων των πολιτικών φορέων της χώρας, με την τοποθέτησή τους στο ίδιο… τσουβάλι. Αφορμή αυτή τη φορά, για να μοιραστούν οι αμαρτίες των προβεβλημένων κομμάτων και σε εκείνους που λαμβάνουν τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότησης για το… ξεκάρφωμα των υπολοίπων, ήταν η δημόσια συζήτηση για το ύψος και τη διαφάνεια της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το ζήτημα (τις οποίες εντέχνως
 αποκρύπτουν όλοι) και έχουν ζητήσει ένα «Μνημόνιο» για τους πολιτικούς χώρους αντί για τους εργαζόμενους και τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χρηματοδοτούνται βάσει του νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τρόπο «αναλογικό». Οφειλόμενη είναι πάντως η διευκρίνιση ότι από τη χρηματοδότηση του 2011 οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουν λάβει καν την τρίτη από τις προβλεπόμενες τέσσερις δόσεις.
Οσοι βιάζονται να συμπεριλάβουν στο αδιαφανές πολιτικό σκηνικό των κλασικών πολιτικών σχηματισμών και τους Οικολόγους Πράσινους, ας έχουν υπόψη ότι στους εργαζόμενους του κόμματος, αντί χρωστούμενων, μειώσεων κλπ., που συμβαίνει σε άλλους χώρους, αποφασίστηκε να δοθεί συμβολικά μια αύξηση 20 ευρώ το μήνα για το 2012. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν μηδενικό χρέος. Είχαν λάβει ένα και μοναδικό δάνειο 800.000 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2009 για να ανταπεξέλθουν εκείνη τη χρονιά στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων χωρίς κρατική επιχορήγηση. Το συγκεκριμένο δάνειο εξοφλήθηκε πλήρως από τον Ιούλιο του 2010.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εφαρμόζουν οικειοθελώς διπλογραφική τήρηση των βιβλίων του κόμματος (αντί της νομοθετικής υποχρέωσης τήρησης βιβλίου εσόδων και δαπανών που  επίσης τηρούν), δημοσιεύουν τους ισολογισμούς και τα οικονομικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο και τον Τύπο και είναι το μόνο κόμμα που απασχολεί ορκωτό ελεγκτή.
Οι υπόλοιποι λογοδοτούν δημοσίως στο λαό; Αποδεικνύουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη διαχείριση των οικονομικών τους; Τηρούν τους νόμους; Εχουν μόνο διαφανείς πηγές χρηματοδότησης;
Με αφορμή την πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση, προς τα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή για να του καταθέσουν τις θέσεις τους για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με επιστολή τους, από τις 22 Δεκεμβρίου 2011, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του για το θέμα.
Από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποίησαν τις αναλυτικές προτάσεις τους για πολιτικές αλλαγές στους θεσμούς. Σε αυτές, και στο κεφάλαιο "Δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, διαφάνεια και σεβασμός στο δημόσιο χρήμα" αναφέρονται στην ανάγκη δραστικής περικοπής του «κόστους του πολιτικού συστήματος» και στα οικονομικά των κομμάτων ειδικότερα (http://goo.gl/D0COM).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν: «Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας».
Οσο για προτάσεις τύπου Πάγκαλου περί αποκλειστικής χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, επειδή η οικονομική στήριξή τους αποκλειστικά από το μικρό πλέον ποσοστό πολιτών που έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα, θα σήμαινε ότι τα κόμματα θα είχαν απόλυτη εξάρτηση από μεγάλους και αφανείς χρηματοδότες και θα είχαν ακόμη λιγότερους λόγους να προσανατολίζουν τις προτάσεις τους στο ευρύτερο συμφέρον της κοινωνίας.
Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσοι περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να εντάξουν τους Οικολόγους Πράσινους στο ξεφτισμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στόχος τους να αποκλειστεί μια από τις δυνατότερες φωνές προστασίας του συλλογικού συμφέροντος, μια από τις ελάχιστες φωνές με εποικοδομητικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση, μια από τις λίγες φωνές ουσιαστικής στήριξης του πολίτη, του περιβάλλοντος και της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: