Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Πράσινες προτάσεις διεξόδου από την κρίση


Εκδήλωση για την κρίση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο πραγματοποιήθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με τη συμμετοχή των Μ. Τρεμόπουλου, Νίκου Χρυσόγελου, Δημ. Φουτάκη. Οι ομιλητές δεν περιορίστηκαν στα αίτια δημιουργίας της κρίσης, αλλά έδωσαν και συγκεκριμένες προτάσεις πράσινων λύσεων. Η εκδήλωση ήρθε σε συνέχεια του συνεδρίου του  Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αλλά και σειράς εκδηλώσεων των Ελλήνων Πράσινων για να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που απασχολούν όλο τον κόσμο σχετικά με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστή θέση κατέχει η πρόταση 12 σημείων για διέξοδο από την τρέχουσα δημοσιονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη.
Οι κοινές προτάσεις των Πράσινων περιλαμβάνουν:
 1. Να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
 2. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να γίνει αποτελεσματικό εργαλείο ανάσχεσης της κρίσης.
 3. Ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
 4. Εξισορρόπηση της μονομερούς προσέγγισης της λιτότητας.
 5. Ισχυρή επαναρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης.
 6. Μια συνολική ευρωπαϊκή φορολογική στρατηγική.
 7. Θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ).
 8. Να καταστεί επιχειρησιακό και πιο εξισορροπημένο το μακροοικονομικό εποπτικό πλαίσιο.
 9. Να καταστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ εργαλείο οικονομικής πολιτικής.
 10. Μια Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη.
 11. Συναπόφαση όσον αφορά τις καίριες κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής.
 12. Μια Συνέλευση για μια νέα Ευρώπη.
Ηδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι έχουν υιοθετήσει και έναν οδικό χάρτη για την επαναθεμελίωση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η πολλαπλή κρίση διαβρώνει την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε πολιτική αποσύνθεση της ΕΕ. Η αποξένωση της κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ αυξάνεται λόγω της ανικανότητας των 27 κρατών μελών να συμφωνήσουν σε βιώσιμες και προοδευτικές κοινές λύσεις. Ο σημερινός μηχανισμός διακυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκής ενώ επικίνδυνη είναι η εξασθένιση κοινών θεσμών προς όφελος μιας «διοίκησης» με επικεφαλής τους «Μερκοζύ». Οι Πράσινοι είναι πεπεισμένοι πως η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού.
Υπενθυμίζεται πως ειδική αναφορά έχει γίνει, σε όλες τις προσπάθειες εξεύρεσης πράσινων λύσεων για τη γενικότερη κρίση, στην Ελλάδα, που είναι από τις χώρες που είναι στο «κόκκινο». Κεντρική θέση κατέχει η πανθομολογούμενη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας, αλλά και στην κρίσιμη προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων να εισέλθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και να αντιπροσωπεύσουν πραγματικές εναλλακτικές πράσινες, πολιτικές και δημοκρατικές λύσεις για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: