Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο αργός θάνατος των Ελλήνων

Εγκληματικές πολιτικές οδηγούν τους πολίτες στην ανέχεια, την ανεργία ακόμη και το θάνατο…

Σε πλήρη διάλυση, εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών, οδηγείται ο κοινωνικός ιστός, η κοινωνική συνοχή και η χώρα. Οι ακραία επικίνδυνες πολιτικές της συνεχούς και «τυφλής» οικονομικής αφαίμαξης των ανυπεράσπιστων πολιτών οδηγούν στην καταστροφή νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και οι πολίτες στον αφανισμό.
Στον ακήρυχτο πόλεμο τα θύματα (μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) πολλαπλασιάζονται 
καθημερινά. Και οι θυσίες είναι όλες εις μάτην.
Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταστρατηγηθεί στο σύνολό τους. Η ανεργία πλήττει πλέον σχεδόν κάθε νοικοκυριό. Η φοροεπιδρομή έχει εξαντλήσει και το υποτιθέμενο «λίπος» (για όσους το είχαν). Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, τα «λουκέτα» στην αγορά είναι καθημερινό φαινόμενο, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι επιβαρύνσεις και τα συνεχή νέα μέτρα οδηγούν πλέον στο μοιραίο «παζάρι» την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Απελπισία.
«Κόκκινες γραμμές» έπαψαν από καιρό να υπάρχουν. Ακόμη και οι ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται χωρίς δεύτερη σκέψη για τη δήθεν σωτηρία της χώρας. Τώρα οι δανειστές εκβιάζουν να μη συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους αν δεν πάρουν εξοντωτικά επιτόκια για τα νέα ομόλογα που σχεδιάζεται να αντικαταστήσουν τα παλιά. Η απειλή της ασύντακτης χρεοκοπίας τον ερχόμενο Μάρτιο, έφτασε να φαντάζει στους πολίτες με «λύτρωση». Την ώρα που η «μονιμότητα» στο Δημόσιο μοιάζει με σανίδα σωτηρίας μπροστά στο εθνικό ναυάγιο, στον ιδιωτικό τομέα οι «απαγχονισμοί» είναι καθημερινή πρακτική. Η πιο πρόσφατη πράξη του δράματος, που είναι σε εξέλιξη, είναι η προσπάθεια κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και η περαιτέρω συρρίκνωση του ύψους των αμοιβών.
Αποτελέσματα
Δυο χρόνια λιτότητας, μέτρων και επιθέσεων για τους πολίτες, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα «πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης». Αποτέλεσμα: Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, οι πολίτες υποφέρουν και οι στόχοι παραμένουν στόχοι…
Το έλλειμμα πλησιάζει το 10% (λογιστικά μπορεί και να πέσει λίγο πιο κάτω περίπου στο 9,5% - 9,8%) του ΑΕΠ, τα έσοδα του 2011 είναι μειωμένα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για κλάματα…
Το 2011 αποδείχτηκε χειρότερο του 2010. Η αποτυχία της συνταγής είναι πανθομολογούμενη και χρειαζόμαστε όλοι ψυχίατρο για να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζεται. Η επιδρομή σε εισοδήματα, ακίνητα και ό,τι αφορά άμεσα στους πολίτες απέφερε μόνο σε ένα μήνα (Δεκέμβριος 2011) 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η απάντηση ήταν πως δεν είναι αρκετά!
Τα ανέκδοτα περί πάταξης της φοροδιαφυγής, περιορισμού του σπάταλου κράτους και κοινωνικής δικαιοσύνης συνεχίζονται. Βάσει των ταμειακών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος τον προηγούμενο Νοέμβριο οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είχαν ανέλθει για το 11μηνο στα 63,3 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν στα 59,2. Και ενώ το 2010 έκλεισε στα 68,6 δισ. ευρώ, το 2011 υπολογίζεται να κλείσει σε πάνω από 70.
Υφεση
Η ύφεση σβήνει όλες τις ελπίδες για ανάκαμψη. Οι λιανικές πωλήσεις το 2011 μειώθηκαν πάνω από 10%. Ενδεικτικά η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε κατά 15%, ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%, πωλήσεων καινούργιων ΙΧ κατά 31%. Πάνω από 70.000 πινακίδες οχημάτων στη χώρα επιστράφηκαν στις εφορίες, μειώθηκαν δραματικά οι μεταβιβάσεις, καταρρέουν μετά την οικοδομή και τις κατασκευές και οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε πληρωμές προς ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες, ενώ το 13,5% δε διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Πάνω από το 91% των νοικοκυριών αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός του εντός του 2012, ενώ δραματικές είναι οι περικοπές στην κατανάλωση μετά την οριζόντια μείωση εισοδημάτων: το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1.000 ευρώ έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% αυτών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση. Συνεχίζεται η απόσυρση των καταθέσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών και λόγω της αυξημένης κινδυνολογίας, ενώ μόλις το 3,7% των νοικοκυριών απευθύνθηκε σε τράπεζες για κάποιο δάνειο. Τα μισά περίπου νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών απευθύνθηκαν περισσότερο για βοήθεια σε φίλους και συγγενείς.
«Εγκλημα»
Κι αν τα οικονομικά στοιχεία φαντάζουν απλώς αριθμοί, υπάρχουν και οι κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν παραβλέπονται με τίποτα…: Από το 2009 μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου του 2011 καταγράφηκαν 1.727 αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας σε όλη τη χώρα. Κάθε χρόνο μάλιστα αυξάνονται… Στη Θεσσαλονίκη οι αυτοκτονίες και απόπειρες ήταν 55 το 2009, 98 το 2010 και 97 το 2011 είκοσι μέρες προτού ολοκληρωθεί η χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη επίσης, μέχρι πριν από ένα χρόνο, οι άποροι υπολογίζονταν σε 2.000. Διακόσιοι από αυτούς ήταν και άστεγοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: