Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Μπλόκο» στον παραλιακό οικισμό του Κορινού

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βάζουν «φρένο» στον οικισμό Ολυμπιάδα, που κατασκευάζεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή

Χωρίς αντίκρισμα κινδυνεύει να μείνει η προσπάθεια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να βάλουν «φρένο» στον «πρότυπο» (βιολογικό) οικισμό «Ολυμπιάδα» στην προστατευόμενη ζώνη της παραλίας Κορινού. Οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά, όμως κάτοικοι της περιοχής και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού επισημαίνουν πως «καμιά απαγόρευση» δεν πτοεί τους εμπνευστές της οικοπεδοποίησης της περιοχής, που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος από την έρευνα που διενήργησαν διαπίστωσαν πως υπάρχουν προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις του οικισμού και ζήτησαν παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Φορέα Διαχείρισης Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Η διοίκηση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα 
η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, σε σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλη Τρεμόπουλου, διαβεβαίωνε πως οι περιβαλλοντικοί όροι για τον οικισμό ισχύουν. Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε επισημάνει ότι έχουν λήξει από το 2007 και πως παρατύπως ανανεώθηκαν το 2010 από την αναρμόδια πρώην νομαρχία Πιερίας, χωρίς καν να υπάρχει η προβλεπόμενη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης. Οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δικαίωσαν το Μ. Τρεμόπουλο.
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος / Τομέας Β. Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ με το υπ’ αριθμ. 2016/9-12-2011 έγγραφό της ενημερώνει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι:
- οι περιβαλλοντικοί όροι έληξαν προ τετραετίας,
- η σχετική νομαρχιακή απόφαση πρέπει άμεσα να ανακληθεί από την Περιφέρεια.
Μάλιστα στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «εφόσον τα εν λόγω έργα κατασκευάζονται εντός περιοχής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα – Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται για τις όποιες σχετικές ενέργειες καθώς και να γνωμοδοτεί για τα προγραμματιζόμενα ή κατασκευαζόμενα έργα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτών».
Ο Φορέας Διαχείρισης με έγγραφό του ζήτησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την άμεση παύση των εργασιών και την ανάκληση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση οι εργασίες, έστω και προσωρινά, σταμάτησαν. Ηδη πάντως έχουν δημιουργηθεί μια σειρά έργων, όπως η χάραξη δρόμων και οικοδομικών τετραγώνων και άλλων υποδομών, ενώ ο τοπικός δήμος της Κατερίνης έχει δρομολογήσει τα έργα ανοικοδόμησης.
Ο οικισμός «Ολυμπιάδα» είναι συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η έκταση που καλύπτει είναι 2.200 στρέμματα όπου θα δημιουργηθούν, βάσει των σχεδίων, 2.000 οικόπεδα και θα διαμένουν 5.000 κάτοικοι.
Η οικοπεδοποίηση της προστατευόμενης περιοχής δρομολογήθηκε με υπουργική απόφαση της Ροδούλας Ζήση, το 2004. Οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν λήξει το 2007 και ανανεώθηκαν το 2010, αλλά η πρώην νομαρχία Πιερίας δεν είχε φροντίσει – όπως όφειλε- να πάρει τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης για να μπορεί να επέμβει στην προστατευόμενη περιοχή.
«Το συγκεκριμένο έργο παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες και καταστρέφει ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, διεθνούς σημασίας. Η μεθόδευση της οικοπεδοποίησης αποκαλύπτει όλη την παθογένεια του πελατειακού πολιτικού συστήματος αλλά και της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Το θέμα έχει φτάσει μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο κ. Τρεμόπουλος ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και ο Κρίτων Αρσένης ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Καταγγελίες έκαναν επίσης η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Φορέας Διαχείρισης.
Πλέον η διοίκηση της Περιφέρειας δηλώνει πως θα σεβαστεί τις απαγορεύσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του Φορέα Διαχείρισης και διαβεβαιώνει πως τα έργα έχουν σταματήσει. Παρότι, κάτοικοι της περιοχής έχουν επισημάνει πως γίνεται προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά, λόγω καιρικών συνθηκών και εορτών. Ο Φορέας Διαχείρισης σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και θα παρέμβει σε τυχόν προσπάθεια συνέχισης της ανοικοδόμησης της συγκεκριμένης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: