Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«45άρια»: η συνήθεια που έγινε λατρεία...

Πως νομιμοποιούνται παράνομες αναθέσεις έργων και χάνονται εκατομμύρια ευρώ

«Αγαπημένη συνήθεια» φαίνεται πως είχαν γίνει από τις νομαρχίες τα... αμαρτωλά «45άρια» ή πρόχειροι διαγωνισμοί, όπως αρέσκονται να τους αποκαλούν ευσχήμως όσοι συνήθιζαν να... παρακάμπτουν τους νόμιμους, ανοιχτούς διαγωνισμούς για την ανάθεση έργων. Μετά τα «έργα και ημέρες» της διοίκησης Ψωμιάδη στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται πως και στο Κιλκίς είχε στηθεί η ίδια «φάμπρικα».
Τις καταγγελίες έκανε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία - Αλληλεγγύη» της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η παράταξη συγκέντρωσε σειρά στοιχείων από επίσημα έγγραφα, μέσω των οποίων φαίνεται όχι μόνο ότι τα «45άρια» ήταν συνηθισμένη πρακτική, αλλά ακόμη χειρότερα ότι ενώ κρίθηκαν παράνομα ορισμένοι επιχειρούν με άλλες μεθόδους να τα νομιμοποιήσουν.
Ο νόμος που επιτρέπει τη διενέργεια «πρόχειρων διαγωνισμών» κάνει ρητό διαχωρισμό ότι πρόκειται για πρακτική που πρέπει να υιοθετείται με φειδώ και μόνον όταν υπάρχει επείγον ή κρίσιμος χαρακτήρας κι όχι να χρησιμοποιείται ως μέθοδος για την κατάτμηση έργων μεγάλων προϋπολογισμών ή για την απευθείας ανάθεση σε εργολάβους.
Μάλιστα, ο κ. Τρεμόπουλος, κατονόμασε τους υπευθύνους, ενώ τόνισε ότι τα «αμαρτωλά 45άρια» επιχειρεί να νομιμοποιήσει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για τα «45άρια» του 2010 στο Κιλκίς, μάλιστα, οι απαιτήσεις των εργολάβων ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που καλείται να χρεωθεί η Περιφέρεια...
Δικαιοσύνη
Η παράταξη «Οικολογία - Αλληλεγγύη» κατέθεσε το σύνολο των στοιχείων στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει πλέον το λόγο. Τα στοιχεία, που έδωσαν στη δημοσιότητα τα στελέχη της «Οικολογία - Αλληλεγγύη» δείχνουν ότι η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς προχώρησε σε δεκάδες «πρόχειρους διαγωνισμούς» προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ ο καθένας σε όλη τη διάρκεια του 2010. Τα έργα αυτά που υλοποιήθηκαν δεν πληρώθηκαν, καθώς οι διαγωνισμοί αυτοί κρίθηκαν παράνομοι.
Ο κ. Τρεμόπουλος παρουσίασε επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν το μέγεθος της μεγάλης οικονομικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από τις διαχρονικά επαναλαμβανόμενες παραβάσεις που αφορούν έργα προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ («45άρια») στο Κιλκίς. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) του 2010 στο νομό Κιλκίς διατέθηκε σε έργα με προϋπολογισμό έως 45.000 ευρώ, «προκειμένου να εκτελεστούν χωρίς διαφάνεια, μέσα από τους θολούς "πρόχειρους διαγωνισμούς", που στην ουσία αποτελούν απευθείας αναθέσεις».
Τα «45άρια» αυτά τα απέρριψε η πρώην κρατική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι εργολάβοι τελικά, αν και υλοποίησαν τα έργα, δεν πληρώθηκαν, διότι δεν μπορούσε η νομαρχία να εκταμιεύσει τα χρήματα. Για να μην εκτεθούν απέναντι στους εργολάβους, οι υπεύθυνοι για τα «45άρια» επιχειρούν πλέον να τα νομιμοποιήσουν και να περάσουν τα χρέη στην αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους ΚΑΠ του 2011...
Ο κ. Τρεμόπουλος κατέθεσε αναφορά με πλήρη φάκελο στη Δικαιοσύνη, ώστε να ερευνηθεί. «Εκτός από τις γνωστές σκανδαλώδεις υποθέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη, με τα 456 "45άρια" στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι το "παραθυράκι" είχαν ανακαλύψει και στο Κιλκίς. Ολως… τυχαίως, οι υπεύθυνοι εκπροσωπούνται και στην αιρετή περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφεραν οι Οικολόγοι.
Δια της πλαγίας
Οι μελέτες έγιναν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας και ανατέθηκαν σε εργολάβους, κατά κανόνα με πολύ μικρές εκπτώσεις, είπε ο κ. Τρεμόπουλος. Ωστόσο, η διορισμένη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πριν από την εφαρμογή του Καλλικράτη) έκρινε μη νόμιμες τις εγκριτικές αποφάσεις των «πρόχειρων διαγωνισμών» από την αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή και τις παρέπεμψε στην επιτροπή ελέγχου του άρθρου 18. «Παρότι όλα αυτά ήταν γνωστά, οι αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς υπέγραψαν τις συμβάσεις εκτέλεσης έργων, επέτρεψαν και επέβλεψαν τις εργολαβίες! Επόμενο όμως ήταν να μην πληρωθούν τα έργα ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2010... Την προηγούμενη άνοιξη, κι ενώ οι νομαρχίες καταργήθηκαν και δημιουργήθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες και η αιρετή Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς έστειλε προς έγκριση το πρόγραμμα έργων ΚΑΠ στην Περιφέρεια. Απτόητοι οι εμπνευστές της μεθόδευσης συμπεριέλαβαν στις εγκεκριμένες πιστώσεις του 2011 και τις πιστώσεις από τα "45άρια" του 2010, παρότι γνώριζαν ότι δεν μπορούν να πληρωθούν! Και δεν έμειναν μόνο σ’ αυτό. Ενέκριναν και νέα "45άρια", που δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα ΚΑΠ του 2010», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος.
Εκατομμύρια
Στο εγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2011 αναφέρεται ρητώς για τα «45άρια» ότι, «τα έργα αυτά συμβασιοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν, αλλά στο μεταξύ παραπέμφθηκαν στην επιτροπή του άρθρου 18 από την περιφερειάρχη οι αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής που ενέκριναν τα πρακτικά των πρόχειρων διαγωνισμών και οι αποφάσεις αυτές ακυρώθηκαν».
Ετσι επιχειρείται μέσω του προγράμματος ΚΑΠ του 2011 το «κουκούλωμα» των παράνομων διαγωνισμών του 2010 και παράλληλα τίθενται οι βάσεις για τις οικονομικές απαιτήσεις των εργολάβων έναντι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Τρεμόπουλος κατονόμασε οχτώ εμπλεκόμενα στελέχη και τις ευθύνες που επιμερίζονται στο καθένα, όπως προκύπτει από τα υπηρεσιακά έγγραφα. Την υπόθεση καλείται πλέον να ερευνήσει η Δικαιοσύνη ώστε να κρίνει αν είναι νόμιμες αυτές οι διαδικασίες κι αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι.

Δημήτρης Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: