Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμφθηκε η χώρα μας για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας. Οι χρόνιες παραλείψεις, οι «εγκληματικές» ολιγωρίες και η διαρκής αδιαφορία έως ανικανότητα όσων ανέλαβαν να υλοποιήσουν το σχέδιο σωτηρίας της λίμνης οδήγησαν την Ελλάδα σε τροχιά καταδίκης και προστίμων, ενώ η Κορώνεια χάνει την τελευταία ευκαιρία της να διασωθεί και μαζί χάνονται και τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής.
Η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα «λόγω μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας». Υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι οδηγίες για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, λόγω υποβάθμισης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας της περιοχής, εξαιτίας παράνομων γεωτρήσεων, άρδευσης και απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων και για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, λόγω μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά. Η Κομισιόν δεν αναφέρεται σε ακόμη ένα λόγο για τον οποίο μας απειλούσε με παραπομπή, την παραβίαση της οδηγίας για τη ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον.
Την παραπομπή αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς καν να πάρει απάντηση...
Οι προειδοποιήσεις ήταν πολυετείς, όμως οι αρμόδιοι συνέχισαν το ίδιο... βιολί της καθυστέρησης.
Η Κομισιόν αποκαλύπτει έξι έργα (από τα 21 του σχεδίου σωτηρίας), για τα οποία είμαστε υπόλογοι:
1. Χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα: Οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν, αλλά δεν επέδειξαν ενδιαφέρον.
2. Σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδροφορέα της λίμνης: Η μελέτη δεν έχει υιοθετηθεί.
3. Εργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης: Κόλλησε λόγω προσφυγής στο ΣτΕ.
4. Επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών περιοχής Λαγκαδά: Εγιναν έλεγχοι και επιβλήθηκαν κυρώσεις, υποστήριξαν οι ελληνικές αρχές. Από τις 28 υδροβόρες βιομηχανίες η Ελλάδα υποστήριξε ότι εξακολουθούν να λειτουργούν μόνον οι εννέα νομίμως. Πέρσι όμως η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις από τις βιομηχανίες που υποτίθεται ότι έκλεισαν εξακολουθούν να λειτουργούν.
5. Οριστικό κλείσιμο των εκτιμώμενων σε 2.200 «παράνομων» γεωτρήσεων και επανέλεγχος των αδειών των γεωτρήσεων: Πέρσι το καλοκαίρι η Ελλάδα υποστήριζε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι 1.440. Για τις 42 από αυτές εκδόθηκαν αποφάσεις κλεισίματος κι άλλες 200 εκτιμήθηκε ότι θα κλείσουν. Η Επιτροπή δεν πείστηκε.
6. Περιορισμός άρδευσης σε ικανοποιητικό επίπεδο με προώθηση και χρήση αντικινήτρων, νέων τεχνολογιών και αλλαγής πρακτικής άρδευσης: Δεν ελήφθησαν μέτρα ουσιαστικού περιορισμού της άρδευσης.
Η χώρα θα πρέπει να συντάξει υπόμνημα αντίκρουσης στην προσφυγή της Κομισιόν μέχρι την 21η Νοεμβρίου.
Η εικόνα που έχει η Κομισιόν για την Κορώνεια είναι:
- Μη εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προστασίας της λίμνης.
- Καταστροφή της λίμνης τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω ρύπανσης.
- Οι ποσότητες νερού που καταλήγουν στη λίμνη είναι περιορισμένες λόγω υπεράντλησης για άρδευση.
- Οι γύρω βιομηχανίες, κυρίως οι υφαντουργίες, πραγματοποιούν ρυπογόνες απορρίψεις (οργανικές ύλες, θρεπτικά στοιχεία, βαρέα μέταλλα κτλ.).
- Περίπου 20 βιομηχανίες απορρίπτουν τα λύματά τους στη λίμνη.
- Αλλες μικρότερες βιομηχανικές μονάδες ρυπαίνουν τη λίμνη με τις σηπτικές τους τάφρους.
- Οι οικισμοί πέριξ της λίμνης απορρίπτουν σε αυτήν τα ακατέργαστα αστικά τους λύματα.
- Ορισμένοι γεωργοί της περιοχής επωφελούμενοι από την ξήρανση της λίμνης κατέλαβαν εδάφη που πριν αποτελούσαν μέρος αυτής (περίπου 10 τ.χλμ.)!
Η Κομισιόν παρατηρεί επίσης ότι το σχέδιο διαχείρισης και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου δεν έχει εγκριθεί ακόμη.
Καταπέλτης είναι οι καταγγελίες για τη μη ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου στον οικισμό του Λαγκαδά (οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι ολοκληρώθηκε σε ένα ποσοστό...) και για τη μη ύπαρξη ούτε καν σύμβασης για δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων.
Δημήτρης Κούρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου