«Ο Αργος»: Τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη γούνα τους, εμείς μπορούμε, εκτός κι αν είμαστε κτήνη!
Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και μαζική αντίδραση όλων των Θεσσαλονικέων στη φρίκη του αιματοβαμμένου εμπορίου γούνας, διοργάνωσε το Ζωοφιλικό Σωματείο «Ο Άργος». Η εκδήλωση - διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Εγινε διανομή ενημερωτικού υλικού και προβολή συγκλονιστικών βίντεο, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ανθρώπινης φρίκης και εξουσίας εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων.
Στόχος ήταν η ενημέρωση για την τραγική αλήθεια που κρύβεται πίσω από ένα «εντυπωσιακό» γούνινο παλτό και για τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης και θανάτου των γουνοφόρων ζώων.
Οπως, αναφέρει ο Αργος «στόχος είναι να συνταχθούμε όλοι στον κοινό παγκόσμιο αγώνα και να στείλουμε το ηχηρότερο μήνυμα καταδίκης σε μόδιστρους και επιχειρηματίες, καθώς και στις ανάλγητες κυβερνήσεις, που αντί να προωθήσουν και να στηρίξουν οικονομικά έντιμες και οικολογικές παραγωγές, εξακολουθούν να χαϊδεύουν το… τρίχωμα των εμπόρων του θανάτου! Στόχος είναι να αντιληφθούμε ότι όποιος φοράει σήμερα γούνα δε γίνεται όμορφος, αλλά συνειδητά συνένοχος σε ένα έγκλημα κατά της φύσης».
Οι αριθμοί είναι αποστομωτικοί:
* Έως και 400 ζώα χρησιμοποιούνται μόνο για μία γούνα!
* Περίπου 50 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται ετησίως για τη γούνα τους, με τους πιο βάναυσους τρόπους.
* Κάθε χρόνο, χιλιάδες αλεπούδες, λύκοι, ελάφια, σκύλοι, γάτες, άγρια ζώα, αρπακτικά πουλιά, ακόμη και είδη υπό εξαφάνιση, σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται από παγίδες.
* Τα ζώα αργοπεθαίνουν στις παγίδες για μέρες. Ένα στα τέσσερα ζώα που παγιδεύονται, δραπετεύουν μασώντας και κόβοντας το ίδιο τους το πόδι, απλά για να πεθάνουν αργότερα από αιμορραγία, πυρετό ή γάγγραινα.
* Οι αλεπούδες εκτροφείου περνούν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες: ως τέσσερα ζώα σε ένα κλουβί ενός τετραγωνικού μέτρου, βρώμικα και σε συνεχές στρες, που τα οδηγεί σε κατάσταση τρέλας. Κι αυτή η αθλιότητα δεν αφορά μόνο τις αλεπούδες, αλλά όλα τα γουνοφόρα ζώα!
Διαλέξτε θάνατο:
* Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να χαλάσει η γούνα τους και για να μειωθεί το οικονομικό κόστος, χρησιμοποιούνται οι πιο φριχτές μέθοδοι: χτυπήματα με σφυριά και μπαστούνια στο κεφάλι, σπάσιμο του σβέρκου, δηλητηριασμός με στρυχνίνη, πνίξιμο με κρεμάλες ή σε νερό, ασφυξία με τοξικά αέρια, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλωτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα.
* Οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλές φορές τα ζώα είναι ακόμη ζωντανά και με πλήρεις τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του γδαρσίματος - ακόμη και για αρκετές ώρες μετά!
* Για τις «κυρίες» που προτιμούν ένα παλτό αστρακάν, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν ότι αυτό φτιάχνεται με τον πιο… ευγενικό τρόπο. Ξεκοιλιάζοντας, δηλαδή, το έγκυο ζώο και γδέρνοντας το έμβρυο ζωντανό!!!
Το σύνθημα των πολέμιων του εμπορίου γούνας παγκοσμίως ότι «Χρειάζονται πολλά ζώα για να γίνει μια γούνα και μόνο ένα για να τη φορέσει» δεν είναι τυχαίο. Παράμετροι
Η γούνα επιβαρύνει το περιβάλλον. Για την κατασκευή μίας γούνας από ζώα εκτροφείου χρειάζεται 40 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι για την κατασκευή μίας ψεύτικης.
Είναι, όμως, πολλά τα λεφτά. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, τα κέρδη από το εμπόριο γούνας ανήλθαν το 2005 σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παγκόσμια δεδομένα
* Τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες παρατηρείται μικρός περιορισμός στη χρήση της γούνας, χάρη στην πληροφόρηση του κοινού. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει η μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας.
* Διαδεδομένο θεωρείται το εμπόριο γούνας σε Ασία, Άπω Ανατολή και Ρωσία.
* Η Κίνα κατέχει το αρνητικό ρεκόρ, αφού είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή και εξαγωγή γούνας (30% από άγρια ζώα και 70 από εκτροφείων).
Η Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα στη χώρα μας, η παραγωγή και το εμπόριο γούνας προβάλλονται χρόνια τώρα ως η μοναδική πηγή επιβίωσης, ειδικά στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας κι επίσης, ότι η μακρόχρονη παράδοση είναι δύσκολο να αλλάξει. Το Ελληνικό Κέντρο Γούνας επιμένει να ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία νέων εκτροφείων!
Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει η ίδια έναν αναπτυξιακό δρόμο ωθώντας και στηρίζοντας οικονομικά σύγχρονες επιχειρήσεις (οικολογικές, βιολογικής καλλιέργειας κλπ.)
«Όλοι μας οφείλουμε να εξελισσόμαστε, διευρύνοντας τις γνώσεις μας και να δρούμε ηθικά και με σεβασμό στα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης. Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνές δικαιολογίες. Καλούμε την Πολιτεία να βάλει φραγμό στο ανήθικο εμπόδιο γούνας, να σταματήσει τις εισαγωγές και εξαγωγές της, να διακόψει τις επιχορηγήσεις επιχειρήσεων γούνας και να προωθήσει άλλου είδους δραστηριότητες, όπως η κατασκευή και εμπορία συνθετικής γούνας.
Ο πολίτης
Οι καταναλωτές έχουν τη δική τους ευθύνη. Καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος:
* Ποτέ να μην αγοράζουμε γούνα ή ρούχα με στολίδια γούνας (γιακάδες, μανίκια, γάντια κλπ.) ή γούνινα παιχνίδια και διακοσμητικά.
* Να μην ψωνίζουμε από καταστήματα, σχεδιαστές και εταιρίες που χρησιμοποιούν γούνες για οποιοδήποτε προϊόν τους.
* Να ενημερώσουμε τους πωλητές ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ή εταιριών, για το λόγο που αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε το προς πώληση προϊόν. Είναι καιρός να αρχίσουν να υπολογίζουν τη ζημία τους διότι μας χάνουν από πελάτες!
* Να μιλήσουμε στους συγγενείς, φίλους και συνεργάτες για τη φρικτή αλήθεια του εμπορίου γούνας. Να τους δώσουμε φυλλάδια, να δείξουμε φωτογραφίες και βίντεο (www.argosgr.org/fur.html) για να συνειδητοποιήσουν το αιματοβαμμένο… παρελθόν μιας γούνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου