Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οχι στον κατακερματισμό του στρατοπέδου Μπαρέτη Λαγκαδά

«Κουρεύουν» τα πρώην στρατόπεδα, αντί να τα αξιοποιούν ως χώρους ζωής για το δομημένο ιστό. Ο παραλογισμός σε όλο το μεγαλείου του. Οταν άνοιξε πριν από δεκαετίες η συζήτηση για απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων εντός των αστικών ιστών στις τοπικές κοινωνίες οι πολίτες περίμεναν να αντικατασταθεί το δραματικό έλλειμμα πρασίνου, που καθορίζει και την ποιότητα ζωής, των τσιμεντουπόλεων με τη δημιουργία «οάσεων» στα στρατόπεδα.
Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο μύλο, με τα συμφέροντα και την οικονομική «αξιοποίηση» των τελευταίων (σε πολλές περιπτώσεις) αδόμητων και ελεύθερων χώρων, να παίρνουν τη θέση της δημιουργίας μεγάλων χώρων πρασίνου.
Οι δήμαρχοι αφού πέτυχαν την απόδοση των στρατοπέδων -έστω και θεωρητικά ή ακόμη μόνο στα χαρτιά- στην Αυτοδιοίκηση επιδόθηκαν στη σύνταξη μεγαλεπήβολων σχεδίων αξιοποίησης, που περιορίζουν σημαντικά τον κύριο σκοπό απελευθέρωσης των στρατοπέδων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, ανοιχτών για όλους τους πολίτες. Σε μια σειρά από στρατόπεδα σχεδιάστηκαν κλειστοί χώροι, χώροι αναψυχής με καφέ και άλλες εγκαταστάσεις, χώροι πολιτισμού επίσης δομημένοι, αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των στρατοπέδων, εγκαταστάσεις υπηρεσιών, ακόμη και εργολαβικά τερατουργήματα.
Η λογική ήταν μία: πως θα έχουν οι δήμοι έσοδα από τους χώρους που τους χαρίζονται. Ο πολίτης, η ανάγκη για ανατροπή του σημερινού ισοζυγίου πρασίνου, η βελτίωση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Μόνη ελπίδα για να μη μετατραπούν και οι τελευταίοι αδόμητοι χώροι σε οικοδομικά τετράγωνα, για να μη χαθεί και η τελευταία δυνατότητα να αποκτήσουν ελεύθερους πράσινους χώρους οι δήμοι της Θεσσαλονίκης, είναι η αντίδραση των πολιτών και των κινημάτων τους, που υπερασπίζονται την πραγματική απόδοση των ανενεργών στρατοπέδων στο κοινωνικό σύνολο.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη στο Λαγκαδά. Η αυτοδιοικητική κίνηση Οικολογία - Αλληλεγγύη εξέφρασε την πάγια θέση της ότι «οι χώροι των πρώην στρατοπέδων θα πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και να μην κατακερματιστούν και μάλιστα με οικοπεδοποίηση. Να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου ώστε να αποκατασταθούν τα τοπικά οικοσυστήματα και να είναι ελκυστικά για αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση».
Το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα πρέπει να διατηρηθεί, να αποκατασταθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να καλύψει νέες χρήσεις που κρίνονται απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της πόλης, πάντα όμως με σεβασμό στο χαρακτήρα και στην ιστορική αναφορά της αρχικής του χρήσης, υποστηρίζει η Οικολογία - Αλληλεγγύη.
«Ήμασταν αλληλέγγυοι με τις κινητοποιήσεις και τα διαβήματα της Οικολογικής Ομάδας Λαγκαδά, προκειμένου να μη μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη σε σταθμό μετεπιβίβασης του ΟΑΣΘ. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών και της Οικολογικής Ομάδας Λαγκαδά ώστε να μην υλοποιηθεί η παραχώρηση έκτασης 4 στρεμμάτων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σώματος δυναμικότητας 50 ατόμων και ανάλογων οχημάτων. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών και της Οικολογικής Ομάδας Λαγκαδά για μια ορθολογική αξιοποίηση του στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού για τους δημότες του Λαγκαδά», αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: