Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Το «φιλέτο» του Κορινού

Τεράστιος οικισμός σε παραλιακή προστατευόμενη περιοχή, με τις ευλογίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οικισμός συνολικής αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε προστατευόμενη περιοχή, στήνεται στον Κορινό Πιερίας, με τις ευλογίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αδιαφορία απέναντι στο περιβάλλον, παρότι θέλει να ονομάζεται «πρότυπος» (βιοκλιματικός)…
Το παραλιακό «φιλέτο» των 2.200 στρεμμάτων, έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται σε οικισμό με 2.000 οικόπεδα, που φιλοδοξεί να φιλοξενεί 5.000 κατοίκους κι ας εντάσσεται η περιοχή στο Δίκτυο Natura 2000.
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη σχετική επερώτηση της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» για την οικοπεδοποίηση μιας προστατευόμενης περιοχής και μάλιστα με… ληγμένους περιβαλλοντικούς όρους, περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά στη νομοθεσία με την οποία στήθηκε ο οικισμός. Με την προσφιλή παρελκυστική της τακτική παρέπεμψε στην υπουργική απόφαση της κ. Ροδούλας Ζήση, του 2004, στην οποία άλλωστε στηρίχθηκε και η οικοπεδοποίηση.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση της επερώτησης του επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλη Τρεμόπουλου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει λήξει από το 2007 και δεν έχει ανανεωθεί!
Ο «πρότυπος» παραθεριστικός οικισμός που κατασκευάζεται στον Κορινό είναι εντός της προστατευόμενης ζώνης και απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά, με τη συγκατάθεση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τις ευλογίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Κατερίνης) ήδη έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των οικοπέδων, η χάραξη σχεδόν όλων των δρόμων, η χαλικόστρωσή τους και επίσης, σύμφωνα με τον τοπικό Δήμο, επίκειται η έκδοση των οικοδομικών αδειών.
«Το συγκεκριμένο έργο παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες και καταστρέφει ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, διεθνούς σημασίας. Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Ζήση το 2004 για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής δεύτερης κατοικίας του Δήμου Κορινού (πλέον Κατερίνης), που αφορά στο συγκεκριμένο οικισμό, αυτός θα έχει έκταση 2.200 στρεμμάτων, με 2.000 οικόπεδα και θα φιλοξενήσει περισσότερους από 5.000 κατοίκους! Είπαμε να τονώσουν την κατεστραμμένη οικοδομική δραστηριότητα, αλλά όχι καταστρέφοντας ακόμη και Εθνικά Πάρκα. Η μεθόδευση της οικοπεδοποίησης αποκαλύπτει όλη την παθογένεια του πελατειακού πολιτικού συστήματος αλλά και της δημόσιας διοίκησης», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ζητώντας να μάθει τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην καταστραφούν περαιτέρω οι συγκεκριμένες περιοχές και να αποκατασταθούν στην πρότερη μορφή τους.
Επίσης καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές έκαναν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Φορέας Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ήδη το ΥΠΕΚΑ αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διερευνούν την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: