Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Πράσινο Τα…μείο(ν)

Τίποτα περισσότερο από ακόμη έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό;

Στάχτη στα μάτια των Ελλήνων ήταν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για το Πράσινο Ταμείο. Δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις στηλιτεύουν την καταλήστευση και σκοτεινή διαχείριση των φόρων, εισφορών και προστίμων, που εισέπραττε η Πολιτεία δήθεν για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση, μέσω του πολυνομοσχεδίου.

Η δόλια πρακτική που επέλεξε η κυβέρνηση μας γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές, επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Κάνουν λόγο για «απαράδεκτη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου ‘Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015′».

Βάσει της τροπολογίας, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση. Δηλαδή εισπράττουν φόρους για το περιβάλλον, επιβαρύνουν τους πολίτες οικονομικά, με πρόσχημα μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα καλύτερο μέλλον, ένα βελτιωμένο φυσικό περιβάλλον και τελικά τους εξαπατούν. Στην ουσία το Πράσινο Ταμείο μετατρέπεται σε ακόμη έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό για να μπαλώσει τρύπες στην ατελέσφορη οικονομική πολιτική τους.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, με τη ρύθμιση αυτή επανέρχεται το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε πριν την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου. Τότε που το κράτος εισέπραττε άδηλου ύψους περιβαλλοντικούς φόρους από τη χρήση βενζίνης, καθώς και περιβαλλοντικά τέλη και πρόστιμα, αλλά απέδιδε ένα απειροελάχιστο ποσοστό στο αλήστου μνήμης Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Τώρα, αποδεικνύονται ανειλικρινείς και οι δεσμεύσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί.

«Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με το 2010 αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του. Γέννησε επίσης ελπίδες ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του ‘περιβαλλοντικού ισοζυγίου’ της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε ‘πράσινες’ οικονομικές δραστηριότητες που στην Ελλάδα παραμένουν πολύ περιορισμένες», τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Δεδομένου ότι η διάθεση των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση δημιουργεί και σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της. Με τη ρύθμιση του σχεδίου νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, δίνεται ένα πρόωρο τέλος στο Πράσινο Ταμείο, υποστηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: