Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο

Παρωδία οι δοκιμές αντοχής της ΕΕ στους πυρηνικούς σταθμούς

Το ζήτημα των κενών ασφαλείας σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς έφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, ευθυγραμμιζόμενοι με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη διακίνηση πυρηνικών, που ακολούθησαν από ακτιβιστές στο σιδηροδρομικό δίκτυο Γαλλίας και Γερμανίας. Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπογραμμίζει τα ελλιπή δεδομένα, τις σοβαρές απειλές και την απουσία σχεδίων εκκένωσης πόλεων που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες δοκιμές αντοχής (stresstests) και ζητά ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Δεν είναι μόνον ότι οι δοκιμές αντοχές είναι ελλιπώς σχεδιασμένες. Αρκετές από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές που συμφώνησαν στις προδιαγραφές τους, δε δημοσίευσαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ τα αποτελέσματα, όπου έγιναν διαθέσιμα, έδειξαν ποικιλία αξεπέραστων προβλημάτων όπως απειλές από πλημμύρες των κοντινών ποταμών, πιθανή γεωλογική αστάθεια, σεισμούς, ανεπαρκείς ποσότητες νερού ψύξης σε περιόδους ξηρασίας και άλλα. Μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα, δεν είναι πλέον δυνατόν τέτοια κενά ασφαλείας να κρύβονται κάτω από το χαλί. Χρειάζονται αποφασιστικές πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οδηγήσουν στην οριστική απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια», σημείωσε.
Παράλληλα, οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασαν μια νέα ανεξάρτητη μελέτη που υπογραμμίζει το γεγονός ότι αυτές θα αποτύχουν παταγωδώς να εκτιμήσουν τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ευρώπη.


Κίνδυνος και για την υγεία, τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία
Ερώτηση για την υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου). Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας, γεγονός το οποίο αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στα νοσοκομεία και έχει οδηγήσει σε θανατηφόρα κρούσματα από βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.
Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για την πιθανότητα «μιας μετα-αντιβιοτικής εποχής όπου δε θα υπάρχουν πια θεραπείες για πολλές κοινές λοιμώξεις». Η ιατρική κοινότητα είναι ενημερωμένη για το πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών στους ασθενείς. Αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται όμως συστηματικά στην εντατική κτηνοτροφία, ακόμη και όταν τα ζώα δεν είναι άρρωστα. Μάλιστα περίπου 50% της κατανάλωσης αντιβιοτικών αφορά τα ζώα. Οι βιομηχανικές, εντατικές συνθήκες σε κλειστά συστήματα εκτροφής καθιστούν κάτι τέτοιο αναγκαίο, καθώς τα ζώα βρίσκονται περιορισμένα και συνωστισμένα με αποτέλεσμα οι ασθένειες να μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα. Αντί οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν τα αίτια με στροφή σε εκτατικά συστήματα και σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για την πρόληψη των ασθενειών.
Η ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου ζητά από την Κομισιόν να αναθέσει στις υπηρεσίες της Ε.Ε. συγκεκριμένες μελέτες, προκειμένου να διερευνήσει μοντέλα κτηνοτροφίας με λιγότερες ανάγκες για χρήση αντιβιοτικών και να εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες συμβουλές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Πολιτική Συνοχής: Απαιτείται σχέδιο και από την Ελλάδα!
Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, Μιχάλης Τρεμόπουλος στις ερωτήσεις που έθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο τελευταίος αρκέστηκε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση και παρά τη συμφωνία του στη διαπίστωση των προβλημάτων δεν κατόρθωσε να πείσει για την ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου για ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.
Ο Μ. Τρεμόπουλος εξέφρασε ανησυχίες τόσο για τις προοπτικές απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 όσο και για την ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής υποστήριξης στη διαμόρφωση της νέας Πολιτικής Συνοχής μετά το 2014. Την ώρα που η χώρα χρειάζεται άμεσα επενδύσεις, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι μόλις στο 23%, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Τρεμόπουλος.


Η Δημοκρατία είναι περιττή πολυτέλεια;
Την ανησυχία του μήπως η κρίση στην Ευρώπη έχει οδηγήσει πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην άποψη ότι η δημοκρατία είναι μια περιττή πολυτέλεια, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Οι επεμβάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας είναι ανεξάρτητες από την πολιτική της κυβέρνησης για τη χώρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν καταστροφική την πολιτική αυτή. Δεν είναι μόνο οι τελευταίοι χειρισμοί της απελθούσας κυβέρνησης Παπαδρέου που έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, αλλά η πλειοψηφία των πολιτικών της επιλογών αποτέλεσαν επίθεση στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η χειραγώγηση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες συνιστά ένα επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι. Αν η πορεία της Ευρώπης στηριχθεί πάνω σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, απειλές και εκβιασμούς, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, τότε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της», επισήμανε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Ευρωπαϊκοί περιορισμοί σε κερδοσκοπικά εργαλεία
Εγκρίθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, με την υπερψήφιση της Έκθεσης Canfin, συμφωνία για νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία με απαγόρευση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου αθέτησης) για κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, όταν δε συνδέονται με κατοχή αντίστοιχων ασφαλιζόμενων ομολόγων. Η ίδια νομοθεσία θέτει περιορισμούς στην πρακτική των ακάλυπτων πωλήσεων τίτλων που δεν βρίσκονται στην κατοχή του πωλητή (short-selling). Ο ευρωβουλευτής, Μ. Τρεμόπουλος, είχε επισημάνει το θέμα των CDS από το Μάρτιο του 2010, με σχετική ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ευρωομόλογα και δημοσιονομική επιτήρηση
Οι μεμονωμένες προτάσεις θα αποτύχουν χωρίς πλήρη οικονομική και δημοσιονομική ένωση με δημοκρατική νομιμοποίηση. Όχι στην αυταρχική οικονομική διακυβέρνηση από το σύστημα των ΜΕΡΚΟΖΥ, δηλώνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επιτέλους προτάσεις για τα αναμενόμενα από καιρό ευρωομόλογα, καθώς και σχέδια για μια εκτεταμένη δημοσιονομική επιτήρηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν υποστηρίξει ήδη από το τέλος του 2009 ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να ανακόψουν την κρίση χρέους αλλά η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την εμμονή στα μέτρα λιτότητας, έχουν επιδεινώσει την κρίση. Οι Πράσινοι ανησυχούν ιδιαίτερα και για την απουσία ενός δημοκρατικού μηχανισμού ελέγχου που θα συνοδεύει τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης και πειθαρχίας.
Ο ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τόνισε ότι «είχαμε έγκαιρα υποστηρίξει, πριν ακόμα το ΠΑΣΟΚ βάλει τη χώρα μας στο Μνημόνιο, ότι τα ευρωομόλογα θα ήταν μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της Ευρώπης, με στόχο να αποφύγουμε ακριβώς αυτές τις εξελίξεις, τη λιτότητα, την ύφεση και τελικά τη διόγκωση του χρέους».

Η εγκληματική αδράνεια για τα μικροσωματίδια συνεχίζεται

Το πρόσφατο επεισόδιο αυξημένων τιμών ατμοσφαιρικών ρύπων, πάνω από τα όρια λήψης έκτακτων μέτρων, στη Θεσσαλονίκη κατέδειξαν τη γύμνια των Αρχών, που παρότι έχουν θεσπίσει συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος να τις εφαρμόσουν. Για να μην… αναστατώσουν την καθημερινότητα έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων εκθέτοντάς τες σε θανατηφόρους ρύπους, όπως τα εισπνεόμενα αιωρούμενα σωματίδια που «χτύπησαν κόκκινο», επί πολλές μέρες. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται με τη θερμοκρασιακή αναστροφή, αλλά δυστυχώς οι υπερβάσεις είναι πάντα εδώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για 11 χρόνια τουλάχιστον, αφού επίσημα στοιχεία το αποδεικνύουν από το 2001 έως σήμερα. «Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο. Ζητάμε την αλήθεια, τον προγραμματισμό, το σχέδιο δράσης και την πορεία υλοποίησης του, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε, ο καθένας με το μερίδιο ευθύνης του, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες κινδύνου», τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος.



Σιδηρόδρομος στην Κρήτη: Ναί, παρακαλώ!
Το αίτημα για κατασκευή σιδηροδρομικού άξονα στην Κρήτη προωθούν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων έθεσε υπόψη της Κομισιόν σχετικό αίτημα από πρωτοβουλίες πολιτών, αλλά παλιότερες ερωτήσεις Κρητικών βουλευτών στην ελληνική Βουλή, ρωτώντας κατά πόσο το έργο είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.


Μια διέξοδος από την κρίση
Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, οι εκπρόσωποι των κομμάτων - μελών του, συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων Πράσινων, υιοθέτησαν πρόταση 12 σημείων για διέξοδο από την τρέχουσα δημοσιονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη.
Οι κοινές προτάσεις των Πράσινων περιλαμβάνουν:
1. Να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
2. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να γίνει αποτελεσματικό εργαλείο ανάσχεσης της κρίσης.
3. Ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
4. Εξισορρόπηση της μονομερούς προσέγγισης της λιτότητας.
5. Ισχυρή επαναρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρώπης.
6. Μια συνολική ευρωπαϊκή φορολογική στρατηγική.
7. Θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ).
8. Να καταστεί επιχειρησιακό και πιο εξισορροπημένο το μακροοικονομικό εποπτικό πλαίσιο.
9. Να καταστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ εργαλείο οικονομικής πολιτικής
10. Μια Πράσινη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη.
11. Συναπόφαση όσον αφορά τις καίριες κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής.
12. Μια Συνέλευση για μια νέα Ευρώπη.

Σιδηροδρομικές υποδομές: Ούτε λεηλασία ούτε εκποίηση
Το θέμα της εγκατάλειψης και λεηλασίας των υποδομών και του τροχαίου υλικού των ελληνικών σιδηροδρόμων, έφεραν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν οι εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές, τόσο σε δίκτυα που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, όπως στην Πελοπόννησο, όσο και σε υποδομές που συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως το κεντρικό μηχανοστάσιο της Αθήνας, στο Ρέντη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: