Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Όχι στις εξορύξεις, ναι στη ζωή

Μετά τη Χαλκιδική και τη Θράκη ήρθε η σειρά του Κιλκίς να μπει στο χορό των σχεδίων όσων οραματίζονται μια «ανάπτυξη με θύματα». Οπου θύματα το περιβάλλον, ο άνθρωπος, το μέλλον… Ηδη οι αντιδράσεις των πολιτών λαμβάνουν οργανωμένη μορφή για να αποτραπούν τα νέα καταστροφικά σχέδια.
Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία στο νομό Κιλκίς (Πάικο – Κρούσια) διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις στο Περιβάλλον από την εξόρυξη μεταλλευμάτων» στο Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας.
«Το πανέμορφο όρος Πάικο με τους καταρράκτες του Σκρα και τη γαλάζια λίμνη, η τεχνητή λίμνη ‘Μεταλλείου’ που κατασκευάσθηκε για αρδευτική χρήση, κινδυνεύουν από την εξόρυξη μικτών θειούχων μεταλλευμάτων που το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί στο πλαίσιο του ξεπουλήματος της χώρας σε ξένες εταιρίες. Το Πάικο είναι πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παιονίας και πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων οικοτουριστών», αναφέρει το Μέτωπο.
Oι κάθε μορφής μεταλλευτικές επιχειρήσεις θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού τους κέρδους και την ελαχιστοποίηση του κόστους και όχι την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής, υποστηρίζουν τα μέλη του Μετώπου. «Ο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης έχει δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των επόμενων γενεών», τονίζουν.
Καταδικάζουν μάλιστα την απόφαση του ΥΠΕΚΑ που παρακάμπτει και αγνοεί την τοπική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα μεθοδικά και ύπουλα προωθεί την καταστροφή του μαγευτικού βουνού. «Δε θα επιτρέψουμε τη λεηλασία του Πάικου και καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν, για να υπερασπιστούν το βουνό, την ποιότητα των νερών που πίνουμε, το δικαίωμα στο να ζούμε και να ορίζουμε τον τόπο μας», δηλώνουν.
Στο Μέτωπο Αγώνα συμμετέχουν: Οικοκοινωνική Δράση Κιλκίς, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κιλκίς, Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Βάθης «Η ΔΡΥΣ» και Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: