Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποδηλάτες σε μια...βρώμικη πόλη!!!

Ποδηλάτες και ασκούμενοι : «Αποφύγετε να κινείστε στις ...αστικές χαράδρες της πόλης!»

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν μέσω της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Enviroment International οι ερευνητές του Εργαστήριου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Δρ Χρίστος Βλαχοκώστας , Δρ Χαρίσιος Αχίλλας και Αλεξία Μιχαϊλίδου με τον καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Νικόλαο Μουσιόπουλο.

Στόχος της μελέτης που έγινε είναι η εκτίμηση της έκθεσης των πολιτών που κινούνται με διάφορα μέσα μεταφοράς (πεζός, ποδήλατο, μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο) σε δρόμους με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο και για αέριους ρύπους όπως πτητικοί υδρογονάνθρακες, μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο, αλλά και σε επίπεδα ηχορύπανσης. Με τη βοήθεια της του «Συνδυασμένου Δείκτη Δόσης και Έκθεσης» λαμβάνεται υπόψη η εκτίμηση της πιθανής «δόσης» αέριων ρύπων που εισπνέεται από τον κάθε πολίτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτιμάται σημαντική συνδυασμένη επιβάρυνση, τόσο για τους οδηγούς Ι.Χ. σε συνθήκες υψηλής κίνησης, όσο και για μοτοσυκλετιστές, κυρίως για πτητικούς υδρογονάνθρακες, βενζόλιο και ηχορύπανση. Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι τόσο οι πεζοί με γρήγορο βηματισμό, όσο και οι ποδηλάτες που κινούνται γρήγορα, εκτιμάται ότι βιώνουν εξίσου σημαντική επιβάρυνση με το Ι.Χ. και τη μοτοσυκλέτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο άνθρωπος ασκείται, εισπνέει με γρηγορότερο ρυθμό και πιο βαθειά, με συνέπεια την εισπνοή μεγαλύτερης ποσότητας αέριων ρύπων, που είναι δυνατό να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Έτσι, η μετακίνηση με ποδήλατο σε δρόμους που χαρακτηρίζονται ως «αστικές χαράδρες» με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο, δύναται να χαρακτηρισθεί επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, όπως επίσης και η μετακίνηση με γρήγορο βηματισμό σε οδούς όπως η Τσιμισκή και η Εγνατία.

« Με απλά λόγια, για να πάρουμε τα ποδήλατα ή να προτιμούμε την πεζοπορία στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρέπει πρωτίστως να «καθαρίσουμε» και τους δρόμους από τα Ι.Χ»εκτιμά ο κ Βλαχοκώστας. Τον ακούει κανείς;

Στελίνα Μαργαριτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: