Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εργαστήρια προώθησης της ποδηλασίας

Δράσεις προώθησης της ποδηλασίας υλοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF), τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα. Πρόκειται για δυο εργαστήρια, που οργάνωσαν οι «Φίλοι του Ποδηλάτου – Αθηνών», με την υποστήριξη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.
Τα εργαστήρια αφορούσαν στην ενημέρωση σχετικά με το ευρωπαϊκό έργο LIFECYCLE. Το LIFECYCLE είναι έργο του προγράμματος Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O γενικός στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξει το διαρκώς αυξανόμενο καθιστικό τρόπο ζωής με την προσθήκη φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των ανθρώπων και να ενσωματώσει το ποδήλατο ως το φυσικό μέσο μεταφοράς.
Υγεία
Με αυτόν τον τρόπο, όπως έχουν δείξει έρευνες σε χώρες που έχουν μακρά παράδοση στη χρήση του ποδηλάτου όπως η Δανία, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ενώ μειώνεται η εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και διαφόρων μορφών καρκίνου, οι οποίες σχετίζονται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο των ηλικιακών ομάδων, δεδομένου ότι κρίνεται σημαντικό να δημιουργηθούν υγιείς συμπεριφορές κινητικότητας στην παιδική ηλικία οι οποίες και θα διατηρηθούν μέχρι τη συνταξιοδότηση. Ετσι, δημιουργείται μια δια βίου προσέγγιση της ποδηλασίας, ώστε να αποτραπεί ένας τρόπος ζωής που κυριαρχείται από μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, ενισχύοντας τη σωματική δραστηριότητα.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου 650.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους λόγω της έλλειψης σωματικής άσκησης το 2000. Όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στους υπέρβαρους (Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 25 και 30) ή στους παχύσαρκους (μεγαλύτερος από 30). Τραγικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά. Σύμφωνα με μελέτη του 2008 υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη είναι υπέρβαρα…
Προτάσεις
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν διεξοδικά και κλήθηκαν να παρουσιάσουν σχέδια για δράσεις προώθησης, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, όπως και τις ανάγκες σε διαφορετικές ομάδες «στόχους», όπως είναι οι ενήλικες και η τρίτη ηλικία. Κλήθηκαν επίσης να παρουσιάσουν δράσεις προώθησης για το ποδήλατο στο σχολείο, το ποδήλατο στη δουλειά αλλά και τον ποδηλατικό τουρισμό.
Το εργαστήριο έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες (ιδιώτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς της αυτοδιοίκησης) να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για το σχεδιασμό ή την οργάνωση ενεργειών προώθησης του ποδηλάτου, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα.
Όπως επισήμανε ο εισηγητής του σεμιναρίου και υπεύθυνος του προγράμματος LIFECYCLE, Dr. Randy Rzewnicki, ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία αντίστοιχα προγράμματα προώθησης της ποδηλατοκίνησης σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτική είναι η εθνική εκστρατεία που διεξάγεται στο Βέλγιο με σκοπό την ενίσχυση της μετακίνησης στη δουλειά με ποδήλατο, με τη συμμετοχή σε κληρώσεις (με δελεαστικά δώρα), το πρόγραμμα «Κάνω ποδήλατο για την υγεία», που απευθύνεται σε άτομα άνω των 50 ετών στη Βρετανία, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά νηπιαγωγείου με μότο «Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να ξεκινάς νέος» στο Γκρατς της Αυστρίας.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Dr. Randy Rzewnicki και του μέλους της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Γιώργου Φαρφαρά, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν οι κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δύο οργανώσεις για την προώθηση του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Στη συνάντηση το μέλος της Ομάδας Εργασίας Βιώσιμης Κινητικότητας και δημοτικός σύμβουλος, Θέμις Σεβαστιάδης, τόνισε την πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει σε πιστοποιημένη ποιοτικά ποδηλατική πολιτική ενώ ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επαναβεβαίωσε τη θέληση του να απομακρύνει τα αυτοκίνητα από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Ιουλία Παπαδοπούλου
Γιώργος Φαρφαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: